ТЕМПЕРАЦІЯ

(від лат. temperatio - розмірність) - вирівнювання висотного співвідношення ступенів звукової системи. Т. відображає перебіг етапів розвитку музичних строїв - від природних (чистого, Піфагора та ін.), що ґрунтуються на інтервалах натурального звукоряду, до штучних, темперованих - нерівномірного і рівномірного, які виникли у зв’язку з розвитком звуковисотної музичної системи шляхом математичного поділу звукоряду на рівні частини, що зумовило появу нових жанрів та музичних інструментів. Рівномірна Т. - поділ октави на 12 однакових відрізків - півтонів. Рівномірно - темперований стрій відрізняється від натурального тим, що всі півтони, які його утворюють, рівні. У зв’язку з недосконалістю 12- ступеневої Т., Р.Бозанкет, Н.Меркатор і Ш.Танака запропонували 53-ступеневий стрій, О.Оголевець - 17 і 19 - ступеневу, П.Барановський і Є.Юцевич - 21-ступеневу, Є.Мурзін - 72-ступеневу системи Т.

Смотреть больше слов в «Музичних термінах»

ТЕМПЕРОВАНИЙ СТРІЙ →← ТЕМПЕРАМЕНТ

Смотреть что такое ТЕМПЕРАЦІЯ в других словарях:

ТЕМПЕРАЦІЯ

ТЕМПЕРА́ЦІЯ, ї, ж., муз.Вирівнювання інтервальних співвідношень між ступенями музично-звукової системи.Запровадження темперації [в європейській музиці]... смотреть

ТЕМПЕРАЦІЯ

-ї, ж., муз. Точно встановлена кількість тонів та їх співвідносність за висотою в музично-звуковій системі.

ТЕМПЕРАЦІЯ

імен. жін. роду, тільки одн.муз.темперация

ТЕМПЕРАЦІЯ

[temperacja]ж.temperacja

ТЕМПЕРАЦІЯ

темпера́ція (від лат. temperatio – правильне співвідношення) муз. вирівнювання інтервальних співвідношень між ступенями звукової системи.

ТЕМПЕРАЦІЯ

темперація; ж. (лат., правильне співвідношення) муз. вирівнювання інтервальних співвідношень між ступенями звукової системи.

ТЕМПЕРАЦІЯ

-ї, ж. , муз. Точно встановлена кількість тонів та їх співвідносність за висотою в музично-звуковій системі.

ТЕМПЕРАЦІЯ

темпера́ція іменник жіночого роду

T: 124